Тамақтану
Тамақтану
Оқушыларды тамақтандыру асхананың 390 орындық асхана залында (G2.88) жүзеге асырылады. Гигиеналық нормаларды сақтау үшін асхана алдында жуынатын аймақ (G2.89) қарастырылған. Оқушыларды тамақтандыру бекітілген оқу күнінің кестесіне сәйкес екі кезеңмен жүргізіледі (G2.90). Тамақтану арасындағы үзіліс 3,5–4 сағатты құрайды. Тамақтану нормалары 2012 жылғы 12 наурыздағы Қазақстан Республикасы Үкіметінің № 320 қаулысымен бекітілген, "Әлеуметтік көмек көрсетілетін азаматтарға әлеуметтік көмек көрсету мөлшерін, көздерін (G2.91), түрлерін және ережелерін бекіту туралы" қаулысымен реттеледі.
Асхана санитарлық-эпидемиологиялық талаптарға сай қажетті жабдықтармен және үй-жайлармен жабдықталған (G2.92-93). Асхана ыдыс-аяқтары, құралдары және ыдыстары сәйкестік декларацияларына ие (G2.94). Деформацияланған ыдыс-аяқ, құралдар, кесетін тақталарды (жарықшақтар, сызаттар, механикалық зақымдар) қолдануға тыйым салынады.
Асханада күн сайын білім беру ұйымының басшысымен бекітілген мәзір ілініп тұрады, онда тағамның көлемі, атауы және калориясы көрсетіледі (G2.95-96). Мектеп асханасында қолданылатын барлық өнімдер Қазақстан Республикасында қолданыстағы тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын гигиеналық талаптарға сай құжаттармен бірге жүреді және Кеден одағы комиссиясының 2010 жылғы 28 мамырдағы №299 шешімімен бекітілген санитарлық-эпидемиологиялық бақылауға (қадағалауға) жататын бірыңғай тауарлар тізіміне және азық-түлік қауіпсіздігі жөніндегі техникалық регламенттерге сәйкес келеді. Шұғыл бұзылатын тағамдар, мысалы, ет, балық, құс еті, жұмыртқа, сүт және қышқыл-сүт өнімдері, май, ірімшік, барлық қажетті құжаттар болған жағдайда қабылданады және шұғыл бұзылатын тағамдардың қадағалау журналында белгіленеді, санитарлық ережелердің 1-формасы қосымша 9 (G2.97-98).
Мектептің медициналық қызметкері (диетсестра) күн сайын оқушылардың тамақтану сапасын бақылайды және ақпаратты "Тағамдар мен аспаздық бұйымдардың сапасын органолептикалық бағалау журналына" жазады. Жоспар бойынша ай сайын брактерлік комиссиямен тексеру жүргізіледі. Брактерлік комиссияның құрамы мектеп директорының бұйрығымен бекітіледі. Комиссияның әрекет регламенті "НИШ автономиялық білім беру ұйымының брактерлік комиссиясының ережелерінде" жазылған (G2.99-105). Әр тексеру аяқталғаннан кейін хаттама жасалады. Комиссияның барлық мүшелері жыл сайынғы кезеңдік медициналық тексеруден өтеді (G2.106).
Сондай-ақ диетсестра асхана қызметкерлерінің денсаулығын күн сайын бақылап, тексеру нәтижелерін журналға енгізеді (G2.107-109), санитарлық ережелердің 9-қосымшасы 4-формасына сәйкес. 10 күн сайын негізгі өнімдердің тәуліктік нормаларының орындалуын талдап, сәйкесінше түзетулер енгізеді және азық-түлік өнімдерінің нормаларын орындауды бақылау ведомосын толтырады, санитарлық ережелердің 9-қосымшасы 5-формасына сәйкес (G2.110). Ас блогының барлық бөлмелері таза күйінде сақталады. Тазалау дезинфекциялау және жуу құралдарын қолдану арқылы жүргізіледі.
2-х недельное меню для учащихся 7-12 классов, лето-осень 2024г.-2025г. (4 неделя ) | ||||||||||||||
понедельник | вторник | среда | четверг | пятница | суббота | воскресенье | ||||||||
ЗАВТРАК | Каша молочная пшенная | 200 | Каша молочная геркулесовая | 200 | Каша молочная ячневая | 200 | Каша молочная кукурузная\ | 200 | Каша молочная пшеничная | 200 | Каша молочная манная | 200 | Шакшука с овощами и яйцом | 200 |
Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | Шоколад | 50/50 | |
Масло сливочное , сыр | 10/15 | Масло сливочное | 10 | Масло сливочное, сыр | 10/15 | Масло сливочное | 10 | Масло сливочное, сыр | 10/15 | Сосиска в тесте | 80 | Яблоко | 1 шт. | |
Яйцо отварное | 1 шт. | Яйцо отварное | 1 шт. | |||||||||||
Яблоко | 1 шт. | Банан | 1шт. | Груша | 1шт. | Персик | 1шт. | Яблоко | 1шт. | Банан | 1 шт. | Чай с молоком | 200 | |
Какао с молоком | 200 | Цикорий с молоком | 200 | Чай с молоком | 200 | Какао с молоком | 200 | Чай с молоком | 200 | Цикорий с молоком | 200 | |||
ОБЕД | Салат из белокочаной капусты с зеленью | 100 | Салат из цветной капусты с морковью и зеленью | 100 | Салат из краснокочаной капусты с овощами | 100 | Салат из морской капусты с морковью | 100 | Салат из краснокочанной и белокочачной капусты | 100 | Салат "Радуга" (капуста,морковь,свекла) | 100 | Салат из капусты с кукурузой | 100 |
Борщ на к/б со сметаной | 300 | Лапша с курицей и зеленью | 300 | Свекольник на к/б со сметаной | 300 | Харчо на к/б | 300 | Рассольник на к/б со сметаной | 300 | Суп крупяной с яйцом на к/б | 300 | Токмаш с курицей | 300 | |
Запеченое кур.бедрос с овощами и соусом | 80/20 | Ганфан с овощами | 80/20 | Куриное филе "по-строгановский"с соусом | 80/20 | Плов с мясом | 250 | Тефтеля мясная с соусом | 80/20 | Жаркое с мясом | 250 | Соте мясное с овощами | 100 | |
Макароны отварные | 150 | Рис припущенный | 150 | Гречка рассыпчатая | 150 | Картофельное пюре | 150 | Рис припущенный | 150 | |||||
Компот из с/ф | 200 | Кисель | 200 | Напиток из шиповника | 200 | Напиток из фруктово-ягодный | 200 | Кисель | 200 | Сок натуральный | 200 | Напиток из ягод | 200 | |
Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | Пирог творожный | 50/50 | Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | |
ПОЛДНИК | Корж молочный | 50 | Пирог творожный | 50 | Булочка с повидлом | 50 | Пирог "Брауни" | 50 | Булочка с творогом | 50 | Пирог банановый | 50 | Пирог " Кух" | 50 |
Чай с молоком | 200 | Чай с лимоном | 200 | Чай с сахаром | 200 | Чай с молоком | 200 | Чай с лимоном | 200 | Компот из с/ф | 200 | Сок натуральный | 200 | |
Персики | 1 шт | Апельсин | 1шт. | Яблоко | 1шт. | Банан | 1шт. | Груша | 1шт. | Персик | 1шт. | Груша | 1шт. | |
УЖИН | Салат из свежих овощей с зеленью | 100 | Салат из свеклы с зеленым горошком | 100 | Салат из моркови с фасолью | 100 | Салат витаминый с зеленью | 100 | Салат из отварных овощей | 100 | Салат "Оливье"со сметаной | 100 | Салат из цветной капусты с морковью | 100 |
Мясо по-казахский | 250 | Котлета куриная с соусом и овощами | 80/20 | Лагман с мясом и овощами | 250 | Гуляш из мясо говядины | 80/20 | Куриное бедро с соусом | 80/20 | Котлета "по-полтавский" с соусом | 80/20 | Орама с мясом и овощами | 250 | |
Пюре картофельное | 150 | Спагетти отварные | 150 | Рис припущенный | 150 | Капуста тушеная | 150 | |||||||
Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | Хлеб пшеничный и ржаной | 50/50 | |
Чай с лимоном | 200 | Чай с молоком | 200 | Чай с сахаром | 200 | Чай с лимогом | 200 | Чай с молоком | 200 | Чай с сахаром | 200 | Чай с лимогом | 200 | |
УЖИН 2 | Пирог с джемом | 50 | Расстегай с картошкой | 50 | Ватрушка с творогом | 50 | Слойка с яблоками | 50 | Пирожок с яйцом | 50 | Корж молочный | 50 | Пирог " Зебра" | 50 |
Кефир | 200 | Молоко | 200 | Ряженка | 200 | Ацидофил | 200 | Молоко | 200 | Кефир | 200 | Ряженка | 200 |